Kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmä tuottaa?

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa

Open this in UX Builder to add and edit content

Tässä artikkelissa selvitämme, miten paljon aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä ja kerromme tuottoon vaikuttavista seikoista. Aurinkopaneelijärjestelmän tuotto riippuu monista tekijöistä, kuten aurinkopaneelien määrästä, sähkönkulutuksesta ja sähköverkkomaksuista. Yksi tapa laskea aurinkopaneelijärjestelmän kannattavuus on käyttää aurinkopaneelilaskuria, joka auttaa sinua arvioimaan aurinkopaneelijärjestelmän tuotannon ja kustannukset.

Seuraavassa on joitain asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon aurinkopaneelijärjestelmän kannattavuuden laskemisessa:

  1. Aurinkopaneelien hinta
  2. Aurinkopaneelijärjestelmän koko ja teho
  3. Sähkönkulutuksesi määrä
  4. Sähköverkkomaksut ja mahdolliset valtion tuet  aurinkopaneelien hankkimiselle

Aurinkopaneelilaskurilla voit arvioida kuinka paljon aurinkopaneelijärjestelmä maksaa sinulle aluksi, kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmä tuottaa vuodessa ja kuinka paljon voit säästää sähkökustannuksissa.

Tässä muutamia yleisiä esimerkkejä aurinkopaneelijärjestelmien hinnasta ja säästöistä Suomessa:

  • Keskimääräinen aurinkopaneelijärjestelmän hinta Suomessa on noin 6000-12000 euroa.
  • 14 aurinkopaneelin järjestelmä (noin 6 kWp) voi tuottaa noin 4800 kWh vuodessa Suomessa, mikä voi säästää noin 1100-1400 euroa vuodessa sähkökustannuksissa.
  • Tällaisen aurinkopaneelijärjestelmän takaisinmaksuaika voi olla noin 6-10 vuotta. Kotitalousvähennys ei huomioitu

On tärkeää muistaa, että aurinkosähköjärjestelmän tuottavuus riippuu monista tekijöistä, kuten sijainnista, sähkönkulutuksesta ja aurinkopaneelijärjestelmän koosta. Joten ennen kuin päätät hankkia aurinkopaneelijärjestelmän, kannattaa käyttää aurinkopaneelilaskuria saadaksesi paremman käsityksen siitä, kuinka paljon voit säästää rahaa ja kuinka nopeasti aurinkopaneelijärjestelmä maksaa itsensä takaisin.

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa hyvin ympäri maan

Aurinkosähköjärjestelmän huipputeho ilmoitetaan yleensä piikkiwatteina (kWp) ja yksittäisen paneelin teho watteina (W). Vuosittainen sähköntuotto ja -kulutus ilmoitetaan kilowattitunteina (kWh). Yksittäisen aurinkopaneelin wattimääräinen nimellisteho lasketaan laboratorio-olosuhteissa standardin mukaisella 1 000 kWh/m² -säteilyteholla, joka tarkoittaa sitä, että aurinko säteilee neliömetrin kokoiselle alueelle 1 000 kilowattituntia vuoden aikana. Yksi 400-wattinen aurinkopaneeli tuottaa sähköä edellä mainituissa olosuhteissa 400 kWh vuodessa. Tällöin kahdenkymmenen 400-wattisen paneelin, eli yhteensä 8 kWp -kokoisen järjestelmän teoreettinen vuosituotto on 8 000 kWh.

Suomessa talvet ovat tunnetusti pimeitä, mutta pitkien kesäpäivien ansiosta vuosittainen säteilymäärä on meillä noin 800–1 000 kWh/m2, pohjoisessa hieman etelää vähemmän. Säteilymäärä on samaa tasoa maailman suurimman aurinkoenergian hyödyntäjän Saksan kanssa. Esimerkkinä käytetyn 8 kWp -kokoisen järjestelmän laskennallinen tuottoarvio Suomen olosuhteissa on näin ollen 6 400 kWh vuodessa. Pimeistä talvista huolimatta aurinkosähköjärjestelmän hankinta kannattaa siis ympäri maan.
Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että se tuottaa noin 30-50% kohteen sähkönkulutuksesta. Mitoituksesta voit lukea tarkemmin täältä.

Aurinkoenergiajarjestelma tuotto vuodessa

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa hyvin noin 8 kk vuodessa

Esimerkki kuinka 8 kWp aurinkosähköärjestelmä tuottaa ympäri vuoden

Miten sää vaikuttaa aurinkosähköjärjestelmän tuottoon?

Vaikka kirkas ja pilvetön sää onkin kaikista optimaalisin paneelien tuoton kannalta, aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös pilvisellä säällä. Nykyaikaiset paneelit vaativat sähköä tuottaakseen kirkkautta, eivät niinkään suoraa auringonpaistetta.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös talvella, mutta pimeimpään aikaan tuotanto jää vähäiseksi. Kokonaisuudessaan meillä on 8 hyvää kuukautta vuoden aikana ja aurinkoenergiaa tuotetaan kuitenkin yhtä tehokkaasti kuin muuallakin Euroopassa.

Alkukevään viileällä ja aurinkoisella kelillä aurinkopaneelien sähköntuottoteho on parhaimmillaan, ja kesäisin aurinko paistaa meillä pitkään. Suurin osa aurinkopaneeleiden tuottamasta sähköstä saadaan maalis- ja syyskuun välillä. Huhti-heinäkuussa tuotto on korkeimmillaan.
Paneelien teho laskee hieman kuumassa lämpötilassa. Aurinkopaneelit tuottavatkin tehokkaimmin keväällä, kun aurinko paistaa korkealta, mutta ilma ei ole vielä yhtä lämmin kuin kesällä. Yksikidepaneelit sietävät kuumaa lämpötilaa paremmin kuin monikiteiset paneelit, eikä niiden tehontuotto laske juurikaan kovassakaan helteessä.

Kun tuotantoa ei ole tarpeeksi, sähköyhtiösi toimittaa sinulle sähköä normaaliin tapaan. Järjestelmiemme vuosituottoarviot on laskettu Suomen keskiarvoisen vuosittaisen säteilymäärän mukaan eli pilvisten päivien vaikutus on aina huomioitu laskelmissa.

Kannattaako aurinkopaneelit asentaa katolle, seinään vai maahan?

Tuoton kannalta tärkeintä on, että aurinkopaneelit saavat esteettömästi valoa mahdollisimman paljon päivän aikana. Siksi paneelit asennetaan monesti rakennuksen katolle. Katoilla on tilaa, eivätkä paneelit vie siellä myöskään tilaa muulta. Katolla aurinkopaneelit ovat myös yleensä ympäristöään korkeammalla.

Onkin tärkeää huomioida, että korkeat puut tai rakennukset eivät tekisi varjoa paneelikentälle pinnalle, sillä varjostukset voivat vaikuttaa tuottoon merkittävästikin.

Aurinkopaneelit tuottavat hyvin sähköä auringon säteilykulmasta riippumatta, joten yleensä paneelit asennetaan katolle lappeen suuntaisesti ilman ylimääräistä kallistusta. Paras asennuskulma on noin 40 astetta. Tasakattoasennuksissa paneeleille asennetaan telineet. Tällöin kallistuskulma ja ilmansuunta ovat vapaasti valittavissa.

Aurinkopaneelit voidaan asentaa myös seinälle pystysuuntaisesti. Tämä ei kuitenkaan ole optimaalisin vaihtoehto, sillä vuotuinen tuotanto vähenee noin 25–30 prosenttia verrattuna siihen, että paneelit asennetaan 40 asteen kulmaan. Sähköä toisaalta saadaan syksyllä ja keväällä hieman enemmän auringon paistaessa matalalta alkukeväästä ja loppusyksystä. Lisäksi lumen ja lehtien kertymistä paneelien pinnalle ei tarvitse miettiä. Räystään muodostamat varjot tulee kuitenkin ottaa huomioon.
Aurinkopaneelit voidaan sijoittaa myös maahan. Maahan asennettujen aurinkopaneelien tuottoon vaikuttavat esimerkiksi varjostukset ja se, miten kuumasti aurinko paistaa kyseiseen kohtaan.

Paneelit asennettuna asiakkaan maatelineisiin (1)

Aurinkopaneelit asennetaan usein etelän suuntaisesti, mutta muitakin vaihtoehtoja on

Ihannetilanteessa aurinkopaneelit asennetaan etelän suuntaan, koska aurinko on korkeimmillaan etelän kohdalla. Etelään suuntaavat paneelit eivät kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, ja myös muihin ilmansuuntiin suuntaavilla paneeleilla saa mainiota tuottoa. Etelään verrattuna kaakkoon ja lounaaseen sijoitetut paneelit tuottavat seitsemän prosenttia vähemmän, itään ja länteen alle 25 prosenttia vähemmän.

Jos asennuskohteen katon lappeet ovat itä- tai länsisuuntaiset, tulee miettiä, milloin tehontarve on kaikkein suurin ja päättää paikka sen mukaan. Yleensä asuintaloissa paneelit asennetaan katon länsilappeelle, sillä sähköä tarvitaan enemmän iltapäivällä ja illalla. Asennuksen voi tehdä myös molemmille lappeille tuotannon maksimoimiseksi.
Pohjoisen suuntaan aurinkopaneeleita ei suositella asennettavaksi, jos muitakin vaihtoehtoja on. Esimerkiksi luoteeseen osoittava järjestelmä tuottaa sähköä lähes yhtä hyvin kuin länsilappeelle asennettu.
Lumen, pölyn, lehtien ja lian vaikutus aurinkosähköjärjestelmän tuottoon

Aurinkopaneelit eivät tarvitse kummempia huoltotoimenpiteitä. Kun asennuskulma on riittävä, lika pysyy poissa paneelien pinnoilta, ja yleensä vesisade pitääkin paneelit puhtaina. Paneeleita voi kuitenkin toisinaan myös pyyhkiä puhtaiksi peittävän lian poistamiseksi, aivan kuten ikkunoitakin. Jos paneelien pinnalle jää esimerkiksi puiden lehtiä, ne kannattaa käydä putsaamassa pois. Paneelien pinnalle jääneet lehdet voivat vaikuttaa sähkön tuotantoon.

Koska pimeimpään vuodenaikaan paneelit eivät tuota juurikaan sähköä, ei niitä yleensä tarvitse puhdistaa lumesta erikseen. Suomen olosuhteisiin suunnitellut paneelit kestävät talven lumikuorman hyvin. Kun aurinko alkaa taas paistaa korkeammalta, lumi sulaa nopeasti paneelien pinnata, ja lumi liukuu itsestään alas paneelien liukkaalta pinnalta jo ennen kuin lumi sulaa muualta katolta.

Tutustu tarjoamiimme ratkaisuihin
Takaisin aurinkosähköjärjestelmän ostajan oppaaseen

Aurinkopaneelit yritykselle: Sijoita tulevaisuuteen Aurinkomaailman kanssa

Aurinkopaneelit yritykselle: Sijoita tulevaisuuteen Aurinkomaailman kanssa Energiatehokkuus ja vihreä siirtyminen ovat keskeisiä teemoja nykypäivän liiketoiminnassa. [...]

Lue lisää
Aurinkopaneelien hinta asennettuna

Investointi aurinkopaneeleihin on suuri, mutta pitkän aikavälin hyödyt tekevät siitä kannattavan. Järjestelmä on hyvä ratkaisu, [...]

Lue lisää
Aurinkopaneelit Huopakatolle: Kestävä Ratkaisu Energiantuotantoon

Aurinkoenergia on noussut yhdeksi keskeisimmäksi uusiutuvan energian lähteeksi maailmanlaajuisesti, tarjoten ympäristöystävällisen ja taloudellisen vaihtoehdon perinteisille [...]

Lue lisää
Aurinkopaneelit peltikatolle: Askel kohti kestävää tulevaisuutta

Aurinkopaneelien asennus peltikatolle vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua, mutta se on investointi, joka voi tuoda [...]

Lue lisää
Aurinkopaneelit tiilikatolle: Tehoa ja kestävyyttä katon päältä

Aurinkopaneelit tiilikatolle: Tehoa ja kestävyyttä katon päältä Aurinkoenergian suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, kiitos [...]

Lue lisää
Aurinkopaneelit Katolle: Investointi Tulevaisuuteen

Aurinkoenergia on yksi puhtaimmista ja kestävimmistä energianlähteistä maailmassa. Sen suosio kasvaa jatkuvasti, kun yhä useammat [...]

Lue lisää
Kuinka Vertailla Aurinkopaneeli Tarjouksia?

Aurinkopaneelien hankinta on merkittävä päätös, ja oikean valinnan tekeminen edellyttää huolellista vertailua ja arviointia. Tässä [...]

Lue lisää
Aurinkopaneelit kattohuolto

Aurinkopaneelit ja Katonhuolto: Energiatehokkuus ja pitkäikäisyys samassa paketissa

Lue lisää

Asiakaspalvelu 0103915832
Asiakaspalvelun aukioloajat: arkisin klo 9–17.
Voit myös jättää tarjouspyynnön

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.