Aurinkopaneelit – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Aurinkopaneelit katolla

Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi tapa tuottaa sähköä. Ne ovat ympäristöystävällisiä, kustannustehokkaita ja helppokäyttöisiä. Tässä artikkelissa käsitellään kaikkia aurinkopaneeleista tärkeimmät asiat, kuten niiden toimintaperiaate, tyypit, kustannukset ja asennus.

Mitä aurinkopaneelit ovat?

  • Aurinkopaneelit ovat laitteita, jotka muuttavat auringonvalon sähköksi. Ne koostuvat kennoista, jotka on valmistettu puolijohteesta, kuten piistä.
  • Kun auringonvalo osuu kennoon, se irrottaa elektroneja puolijohteesta. Nämä elektronit liikkuvat kennon läpi ja synnyttävät sähkövirran

Toimintaperiaate

Aurinkopaneelien toimintaperiaate perustuu auringonvalon energian hyödyntämiseen. Kun auringonsäteet osuvat paneelin pinnalle, ne irrottavat elektroneja puolijohteesta, mikä synnyttää sähkövirtaa. Tämä prosessi on avain aurinkopaneelien tehokkaaseen energiantuotantoon.

Aurinkopaneelien tyypit

Aurinkopaneeleja on saatavana monissa eri tyypeissä, ja niiden ominaisuudet vaihtelevat materiaalin, muodon ja tehon suhteen.

Yksikide, Monikide ja Perovskiittipaneelit

Yleisimpiä aurinkopaneelityyppejä ovat yksikide, monikide. Jokaisella näistä tyypeistä on omat vahvuutensa ja sovellusalueensa. Perovskiittipaneelit ovat vielä tutkimus asteella. Tutkimuksissa on saavutettu jo yli 20 prosentin hyötysuhde. Lue lisää eri tyyppisistä aurinkopaneeleista täältä [Paras aurinkopaneeli] (https://aurinkomaailma.fi/paras-aurinkopaneeli/).

Aurinkopaneelijärjestelmän asennus. Ammattilainen asentaa aurinkopaneelit omakotitalon katolle

Kustannukset ja asennus

Aurinkopaneelien kustannukset ovat laskeneet viime vuosina. Nykyään aurinkopaneelijärjestelmän hinta on noin 8000 euroa omakotitaloon asennettuna.

Asennus

Aurinkopaneelijärjestelmän asentaminen voi olla joko itse tehty projekti tai ammattilaisen toteuttama. Lisäksi on mahdollista järjestää yhteishankinta esimerkiksi taloyhtiölle.

Kustannukset

Nykyään aurinkopaneelijärjestelmän hinta on noin 8000 euroa omakotitaloon asennettuna. Tämä investointi voi kuitenkin tuoda säästöjä pitkällä aikavälillä.

Aurinkopaneelien edut?

Aurinkopaneelit tarjoavat lukuisia etuja sekä yksityishenkilöille että yhteiskunnalle.

  • Pienentää sähkölaskuja: Aurinkopaneelien asentaminen voi merkittävästi pienentää sähkölaskua, ja aurinkoenergia on ilmaista.
  • Suojaa sähkön hinnan nousulta: Aurinkoenergia tarjoaa suojaa tulevaisuuden sähkön hintojen nousulta.
  • Askel kohti omavaraisuutta: Aurinkopaneelit antavat mahdollisuuden tuottaa omaa puhdasta ja uusiutuvaa energiaa.
  • Kiinteistön arvon nousu: Aurinkopaneelien asentaminen voi lisätä kiinteistön arvoa.
  • Kestävä ja ympäristöystävällinen energia: Aurinkoenergia on uusiutuva ja päästötön energialähde, joka auttaa vähentämään hiilijalanjälkeä ja riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Onko sinulla kysyttävää aurinkopaneeleiden toiminnasta?

Eikö ole aika ryhtyä hyödyntämään aurinkoenergiaa ja nauttimaan sen eduista? Harkitse aurinkopaneelien asentamista kotiisi ja liity uusiutuvan energian vallankumoukseen. Ota yhteyttä ammattilaisiimme saadaksesi lisätietoa ja aloita matkasi kohti ympäristöystävällistä ja edullista energiaa.

Soita 0103915832

Tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalle lomakkeelle

Aurinkopaneelit Suomessa

Aurinkopaneelien käyttö on kasvanut Suomessa viime vuosina. Suomen sijainti auringonvalon kannalta on hyvä, ja aurinkopaneelit ovatkin yleistyneet erityisesti omakotitaloissa.

Aurinkopaneelien tulevaisuus

Aurinkopaneelien käyttö on todennäköisesti jatkossakin kasvussa. Aurinkoenergia on uusiutuva energianlähde, joka on yhä kilpailukykyisempää fossiilisten polttoaineiden kanssa.

4 tekijää, jotka vaikuttavat aurinkosähkön tuotantoon

Aurinkopaneelien tilaajan tulee ottaa huomioon neljä päätekijää aurinkoenergiajärjestelmän asennuksen aikana ja sen jälkeen:

1. Varjostus. Varjossa olevat paneelit eivät tuota yhtä paljon energiaa, kuin suorassa auringon paisteessa olevat paneelit. Jos katollesi ei paista aurinko esimerkiksi puiden takia, aurinkopaneelit eivät ole paras valinta.

2. Kausi. Kuten sää, auringon valo vaihtelee päivittäin ja kuukausittain. Pilvinen talvipäivä ei tuota yhtä hyvin kuin, kesäinen pilvipäivä. Tärkeää on keskittyä ympärivuotiseen kuvaan. Esimerkiksi lumi saattaa heijastaa valoa ja parantaa paneeleiden suorituskykyä.

3. Kallistus. Toisin kuin flipperi, paneelit hyötyvät hyvästä kulmasta katolla. Katteiden ilmansuunta ja kaltevuus vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat. Ihannetapauksessa aurinkopaneelit ovat 30-45 asteen kulmassa aurinkoon nähden.

4. Suuntima. Aurinkopaneeleiden ilmansuunta. Keskipäivän auringonvalo tulee etelästä, jolloin eteläinen lape on tuotteliain paikka paneeleille. Tuotantoon sopimaton lape voi vähentää aurinkovoimalan tuotantoa jopa 35%.

Paljonko aurinkopaneelit tuottavat vuodessa?

Keskimääräinen aurinkopaneelijärjestelmän hinta Suomessa on noin 8000-12000 euroa. 14 aurinkopaneelin järjestelmä (noin 6 kWp) voi tuottaa noin 4800 kWh vuodessa Suomessa, mikä voi säästää noin 1100-1400 euroa vuodessa sähkökustannuksissa. Lue lisää tuotoista täältä

Paljonko aurinkopaneelit tuottaa talvella ?

Talven osuus tuotosta on noin 10% arvioiden mukaan. Muuten tuotot jakautuu karkeasti kevättalvi ja syksy 20-30% ja suurin osa tuotannosta 60-70% tapahtuu maaliskuun ja syyskuun välisenä aikana.

Kotitalousvähennys ja ARA:n energia-avustus

Aurinkosähköjärjestelmän asennuksesta voi saada kotitalousvähennystä kun se tilataan Aurinkomaailmasta. Verohelpotusta saa 40% työn osuudesta.

ARA:n energia-avustusta voi saada aurinkoenergian hyödyntämiseen käytettäviin laitteistoihin, kuten aurinkopaneeleihin ja tarvittaviin kaapelointeihin. Verhohelpotusta tai ARA tukea ei kannata jättää käyttämättä, sillä se vaikuttaa huomattavasti aurinkopaneelijärjestelmän takaisinmaksuaikaan. Maatiloilla puolestaan on mahdollisuus hakea aurinkosähköinvestoinnilleen ELY-keskukselta investointitukea, jonka suuruus voi olla enimmillään 40% verottomasta hinnasta.

Kannattaako aurinkopaneelit?

Sähkön hinnan ollessa halpaa voi tuntua että aurinkopaneeleihin sijoittaminen ei kannata. Kannattavuutta laskiessa täytyy huomioida että aurinkopaneelit ovat pitkäikäinen sijoitus, jopa 40 vuotta. Jos tarkastellaan sähkönhintaa viimeisen 30 vuoden ajalta, on se 2,6-.2,7 kertaistunut. Sähkönhintaan täytyy myös huomioida siirtohinta, verot sekä muut mahdolliset maksut. Sähkön hinnan nousu tekee aurinkopaneeleista erittäin kannattavan sijoituksen. Tuotto voi olla jopa yli 10% vuodessa lyhyellä aikavälillä

Voiko aurinkopaneelit vähentää verotuksessa?

Kyllä ja ei, aurinkopaneelien asennus ja ylläpito oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Vähennystä ei saa jos energia remonttiin on myönnetty valtion tai muun julkisyhteisön tukea.

Tarvitseeko aurinkopaneelit sähköä?

Ei tarvitse mutta yleensä invertteri tarvitsee hieman sähköä toimiakseen. Mikäli kyseessä on sitten off-grid järjestelmä niin silloin ulkopuolista sähköä ei tarvita.

Tutustu Lisää

Haluatko oppia lisää aurinkopaneelijärjestelmistä ja niiden hyödyistä? Tutustu Aurinkomaailman blogiin, jossa jaamme hyödyllisiä artikkeleita ja tietoa aurinkoenergiasta. Voit myös lukea asiakasarviomme ja nähdä, mitä asiakkaamme ovat kertoneet kokemuksistaan.

Kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmä tuottaa?

Tässä artikkelissa selvitämme, miten paljon aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä ja kerromme tuottoon vaikuttavista seikoista. Aurinkopaneelijärjestelmän tuotto [...]

Millainen on paras aurinkopaneeli?

Etsitkö parasta aurinkopaneelia kotiisi tai kiinteistöösi? Koska vaihtoehtoja on paljon, päätöksen tekeminen voi olla vaikeaa. [...]

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on aurinkopaneeli

Aurinkopaneelit ovat laitteita, jotka muuntavat auringonvalon sähköksi. Ne koostuvat useista aurinkokennoista, jotka keräävät auringonvaloa ja tuottavat sähkövirtaa

Aurinkopaneelit toimivat fotovoltaisen ilmiön perusteella, jossa aurinkokennot muuntavat auringonvalon fotonit sähköksi.

Aurinkopaneelit voivat auttaa säästämään sähkökustannuksissa ja vähentämään ympäristövaikutuksia tuottamalla uusiutuvaa energiaa.

Aurinkopaneelien asennus vaatii ammattitaitoista työtä ja yleensä tapahtuu katon päällä tai aurinkopaneelitelineiden avulla.

Kustannukset vaihtelevat alueittain ja asennuksen laajuudesta riippuen. Voit saada tarjouksen paikallisilta aurinkopaneeliasentajilta. Esim. Aurinkomaailmasta halvin 3kWp paketti maksaa noin 5000€ asennettuna

Hyvin hoidetut aurinkopaneelit voivat kestää yli 25 vuotta.

Aurinkopaneelit voidaan yhdistää sähköverkkoon invertterin kautta, joka muuntaa aurinkosähkön käyttövalmiiksi.

Aurinkopaneelit voidaan yhdistää sähköverkkoon invertterin kautta, joka muuntaa aurinkosähkön käyttövalmiiksi.

Tarvittavien aurinkopaneelien määrä riippuu sähkönkulutuksestasi ja aurinkoalueestasi. Voit kokeilla aurinkopaneeli laskuriamme https://aurinkomaailma.fi/aurinkopaneeli-laskuri/

Aurinkopaneelit vaativat vähän huoltoa, mutta säännöllinen puhdistus ja tarkastus voivat pitää ne toiminnassa optimaalisesti.

Aurinkopaneelit voivat lisätä kiinteistön arvoa tarjoamalla säästöjä ja ympäristöystävällisen energian tuotannon.